Ajankohtaista

Lapin matkailu odottaa edelleen korona exit-strategiaa- hallituksen esitys jätti matkailuelinkeinon huomiotta

Lapin matkailutoimijat ovat useaan otteeseen vaatineet Suomen hallitukselta vastauksia siitä, miten matkailuelinkeinon harjoittamista voidaan jatkaa koronaepidemian jälkeen. Matkailu on yksi eniten kärsineistä toimialoista ja tästä huolimatta hallituksen suunnitelmassa matkailuelinkeino on jätetty kokonaan huomiotta. Esitetyn strategian oli tarkoitus luoda näkymää ja ennakoitavuutta, mutta nyt julkaistu suunnitelma ei sisällä konkreettisia esityksiä siitä, millä ehdoilla ja milloin vapaaajan matkailu Suomeen olisi mahdollista avata. Kyseessä ei ole elinkeinojen toimintaedellytyksiä tukeva exit-strategia, vaan vajaaksi jäävä suunnitelma rajoituksien purkamisesta. Matkailun avaamisen suunnitelman puuttuminen sekä kustannustukien hidas käyttöönotto ja kilpailijamaita huomattavasti pienemmät tukisummat ajavat matkailutoimijoita syvään ahdinkoon.

Lapin Matkailuelinkeinon liitto kannustaa erityiseen vastuullisuuteen ravintolatoiminnassa

Lähes koko Lapissa ravintolat saavat taas avata ovensa 29.3.2021 alkaen. Lapin matkailuelinkeinon liitto kiittää valtioneuvostoa hyvästä päätöksestä ja luottamuksesta siihen, että ravintolapalvelut voidaan toteuttaa terveystuvallisesti Lapissa. Ravintoloiden avautuessa LME kannustaa sekä ravintoloita, niiden henkilökuntaa, että asiakkaita erityiseen vastuullisuuteen, jotta ravintolapalveluita voidaan tarjota jatkossakin turvallisesti.

Lapin Matkailuelinkeinon liitto on huolissaan esitettyjen liikkumisrajoitusten taloudellisista vaikutuksista Lappiin

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen liikkumisrajoituksista koronasta pahimmin kärsivillä alueilla. Liikkumisrajoitukset aiheuttavat kuitenkin merkittäviä taloudellisia menetyksiä myös Lappiin ja muualle Suomeen koska rajoitusten alueelta ei lain mukaan saisi poistua muuten kuin erikseen määritellyistä välttämättömistä syistä. Näihin menetyksiin ei koronakriisistä rajusti kärsineellä Lapin matkailuelinkeinolla ole varaa.

Vetoomus ruokaravintoloiden toiminnan mahdollistamiseksi

Lapin Matkailuelinkeinon liitto on huolissaan siitä, että ruokaravintoloiden toimintaa rajoitetaan koronapandemian aikana liian rajusti, vaikka ne eivät tähänkään mennessä ole olleet merkittäviä tartuntaketjujen lähteitä. Rajut rajoitustoimet aiheuttavat suurempaa haittaa taloudellisten menetysten muodossa, kuin mitä terveysturvallisesti toteutetut ravintolapalvelut aiheuttaisivat tartuntoina. Vetoamme Lapin kuntiin ja viranomaisiin, että te osaltanne vaikutatte siihen, että ravintolatoiminta sallitaan 29.3. alkaen ilman liian tiukkoja rajoituksia ainakin niissä kunnissa, joissa koronatartuntojen ilmaantuvuus on matala.

Lapin matkailuyritysten taloudellinen tilanne jatkuu vaikeana koko vuoden 2021

Lapin matkailuyritykset kärsivät edelleen koronapandemian aiheuttamista matkustusrajoituksista ja yritysten taloudellinen tilanne sekä tulevaisuudennäkymät ovat Lapin kauppakamarin ja Lapin Matkailuelinkeinon liiton tuoreen kyselyn mukaan pysyneet yhtä heikkoina kuin aikaisemmin.