Ajankohtaista

Lapin matkailun kehittämisen edellytykset turvattava

Lapin matkailutoimijat ovat seuranneet huolissaan matkailuelinkeinon kehittämisen edellytyksiin kohdistuvia heikennyksiä, joita tehdään nyt monesta suunnasta. Nyt kehysehdotuksessa ollaan nostamassa alan arvonlisäverokantaa, Metsähallituksen luontopalvelujen budjettia on leikattu ja EU:n sääntelyn kautta ehdotetaan pienennettäväksi kattoa matkapaketeista perittäviin ennakkomaksuihin. Ymmärrämme säästöjen ja veronkorotusten hakemisen tarpeen, mutta muistutamme, että toimet eivät saa syödä tulevaa kasvua. Matkailu Lapissa on harvoja kasvavia sektoreita ja sen työllisyysvaikutus on merkittävä. Kasvavan vientialan toimintaedellytyksiä ei tule rapauttaa. Esitämme seuraavassa kolme ehdotusta:

Lapissa ennätysvuoden 2023 yöpymisistä yli puolet ulkomaisia

Lapin matkailu kasvoi vuonna 2023 uusin ennätyslukemiin. Rekisteröidyt yöpymiset ylittivät edellisen ennätysvuoden 2019 luvut 7 prosentilla. Vahvasta kansainvälisyydestä kertoo, että jo yli puolet yöpymisistä oli ulkomaisia. Ympärivuotisuuden eteen tehty työ näkyy etenkin talvikauden aikaisempana alkamisena.

Rajat ylittävä hanke uudistaa matkailualaa arktisen Euroopan alueella

Arctic Europe Tourism Cluster -hankkeen LME:n tiedote.

Lappiin mittava EU-rahoitus ilmastonmuutokseen sopeutumiseen

LME on osatoteuttajana mukana Mount Resilience -hankkeessa, täältä voit lukea Lapin liiton tiedotteen.

Arctic Europe Tourism Cluster -hanke käynnistynyt

Hankkeen toteutusaika on vuoteen 2026 saakka. Projektinjohtajana LME:lla hankkeessa toimii Nina Forsell, projektipäällikkönä Marika Tiikkaja ja projektikoordinaattorina Maikku Raittimo.